Menu
Home / (Verwerings)plekken op het hout: kan het kwaad?
Tips Weetjes
4 min.

(Verwerings)plekken op het hout: kan het kwaad?

Delen

Alle bouwwerken die we construeren bij Bronkhorst zijn gemaakt van geschaafd douglashout of fijnbezaagd eiken. Deze hoogwaardige en duurzame houtsoorten staan garant voor decennia vol plezier en comfort in de achtertuin. Omdat het om een natuurproduct gaat, maakt het hout een bepaald verweringsproces door en kunnen er verkleuringen ontstaan of kan er vloeistof uit het hout komen. Kan dit kwaad?

Hars en looizuur

Onze houtsoorten drogen we terug tot wel 18%. Dit betekent dat u er geen onderhoud aan heeft en het hout niet zwakker of slechter wordt. Het wil echter niet zeggen dat het hout geen natuurlijk proces doormaakt.

Douglashout bevat van nature hars. Door het terugdrogen zult u hier weinig van merken, maar het kan voorkomen dat het hout wat hars lekt. Dit is absoluut niet schadelijk, maar als u het niet mooi vindt, kunt u het gewoon weghalen. Verwarm het hiervoor met een föhn en poets het weg met een doek met wat terpentine. Als de hars gestold is, kunt u het ook gewoon wegschrapen of -krabben.

In het hout van de eik zit looizuur, dat de eik beschermd tegen schadelijke invloed van insecten. Dit looizuur geeft eikenhout de karakteristieke bruine vlekken. Deze plekken slijten weg door de regen, maar u kunt ze ook zelf wegschuren of wegpoetsen met ontweringswater.

Verwering en scheurtjes

Zoals gezegd hebben weersomstandigheden invloed op het hout. Onder vochtige omstandigheden kunnen kleine scheurtjes in het hout ontstaan, doordat het uitzet. Dit is een natuurlijk en onschadelijk proces. Ook geeft het uw bouwwerk een robuuste uitstraling. Als het hout opdroogt, verdwijnen de scheurtjes ook weer. Geen zorgen dus!

Door de ultraviolette straling van de zon gaat hout naar verloop van tijd verkleuren. Eikenhout wordt bijvoorbeeld gedurende de jaren steeds grijzer. Dit geeft het hout zijn karakteristieke uitstraling en maakt het een natuurlijk onderdeel van de tuin. Als u dit niet mooi vindt, kunt u ervoor kiezen om het hout door ons te laten beitsen, lakken of zwart te oliën. Dit zorgt weer voor een heel nieuw, modern gezicht. Bent u benieuwd hoe het er in het echt uitziet? Breng dan eens een bezoek aan onze showroom.

Huis en luxe tuinhuis met eenheid in design

5 dingen om niet te vergeten bij de oriëntatie naar een luxe tuinkamer.

top