9,5

Vergunning voor veranda of tuinkamer: noodzakelijk of niet?

Is een vergunning noodzakelijk of niet?

Het is voor veel mensen een extra hindernis op de route naar hun nieuwe veranda of tuinhuis: de bouwvergunning. Want wanneer moet u eigenlijk een vergunning aanvragen voor een maatwerk tuinkamer of veranda? Hoe zit het met de afstand tot de erfgrens? En welke afmetingen mag een tuinkamer of een soortgelijk bijgebouw in uw tuin hebben?

 

In dit blog geven we een antwoord op al uw vragen rond vergunningen en brengen zo die veranda of dat tuinhuis van uw dromen binnen handbereik. Dit verklappen we vast: Bronkhorst kan alle benodigde documenten voor een vergunningsaanvraag aanleveren en ondersteunt uw waar gewenst in het proces. Natuurlijk kunt u zelf ook hier de regels rond bouwvergunningen en de aanvraag ervan inzien.

 

Tuinkamer of veranda vaak vergunningsvrij

Over de vergunningsvrije bouw van veranda’s en tuinkamers bestaan heel duidelijke, maar erg specifieke regels met veel uitzonderingen. Het is tamelijk droge kost en door het woud van regels kunt u al snel uw achtertuin niet meer zien. We hebben goed nieuws: in veel gevallen kunt u uw tuinhuis gewoon zonder bouwvergunning bouwen. Uw achtererf is in principe vrij om een veranda of tuinhuis op te bouwen, binnen de lijnen van de erfgrens. Als u een paar zaken in het achterhoofd houdt, hoeft u geen aanvraag te doen en kunt u vergunningsvrij een veranda of tuinkamer bouwen.

 

Waar u rekening mee moet houden:

  • Binnen vier meter van uw huis mag u lager bouwen dan verder van uw huis;
  • Binnen vier meter van uw huis mag u niet hoger bouwen dan 30 centimeter boven uw eerste verdieping;
  • Binnen vier meter van uw huis mag het bouwwerk een gelijke functie hebben als uw huis (wat het geval is bij een veranda of tuinkamer);
  • U mag een bepaald percentage van uw grond bebouwen, niet alles;
  • Het is altijd slim om uw buren op de hoogte te stellen van uw plannen.

 

Tuinkamer veranda met haard zonder vergunning

 

Wanneer u altijd een vergunning nodig heeft:

  • Bij een veranda of tuinkamer in uw voortuin;
  • Bij een tuinkamer of veranda hoger dan vijf meter.

 

Iedere tuinkamer of veranda is uniek

Geen twee situaties zijn hetzelfde. Daarom is het altijd slim om u te laten voorlichten over de eventuele aanvraag van een bouwvergunning. Het is vervelend als tijdens of na het bouwproces blijkt dat u een vergunning aan had moeten vragen. Neem daarom altijd van tevoren contact met ons op, dan kijken we samen hoe we uw droomgebouw kunnen realiseren. Meestal adviseren wij u om het voor de zekerheid na te vragen bij uw gemeente. Het kan namelijk per gemeente verschillen wat er wel en niet mag.

 

 

Download nu 5 tips van Bronkhorst

5x dingen om niet te vergeten tijdens uw oriëntatie naar een buitenverblijf

Ontvang de tips
Wellicht ook interessant voor u
Brochure mockup Bronkhorst
95 pagina's inspiratie

Brochure aanvragen

Bij het creëren van uw ideale buitenverblijf is inspiratie geen overbodige luxe. Onze brochure staat vol unieke ideeën, uitvoeringen en ontwerpen.

Vraag brochure aan