Menu
Home / Vergunning voor veranda of tuinkamer: noodzakelijk of niet?
Tuinkamers Veranda's Vergunningen
5 min

Vergunning voor veranda of tuinkamer: noodzakelijk of niet?

Vergunning voor veranda of tuinhuis let hier op

Delen

Het is voor veel mensen een extra hindernis op de route naar hun nieuwe veranda of tuinhuis: de bouwvergunning. Want wanneer moet u eigenlijk een vergunning aanvragen voor een tuinhuis of veranda? Hoe zit het met de afstand tot de erfgrens? En welke afmetingen mag uw tuinkamer of andere bijgebouw hebben?

In dit blog geven we een antwoord op al uw vragen rond vergunningen en brengen zo die veranda of dat tuinhuis van uw dromen binnen handbereik. Dit verklappen we vast: Bronkhorst Buitenleven verzorgt uw eventuele vergunningsaanvraag en alles wat daarbij komt kijken graag voor u! Natuurlijk kunt u zelf ook de regels rond bouwvergunningen en de aanvraag ervan inzien.

Tuinkamer of veranda vaak vergunningsvrij

Over de vergunningsvrije bouw van veranda’s en tuinhuizen bestaan heel duidelijke, maar erg specifieke regels met veel uitzonderingen. Het is tamelijk droge kost en door het woud van regels kunt u al snel uw achtertuin niet meer zien.

We hebben goed nieuws: in veel gevallen kunt u uw tuinhuis gewoon zonder bouwvergunning bouwen. Uw achtererf is in principe vrij om een veranda of tuinhuis op te bouwen, binnen de lijnen van de erfgrens. Als u een paar zaken in het achterhoofd houdt, hoeft u geen aanvraag te doen en kunt u vergunningsvrij een veranda of tuinhuis bouwen.

Bekijk de mooiste tuinkamers en veranda’s van Nederland in onze showroom.

Showroom

Waar u rekening mee moet houden:

  • Binnen vier meter van uw huis mag u lager bouwen dan verder van uw huis;
  • Binnen vier meter van uw huis mag u niet hoger bouwen dan 30 centimeter boven uw eerste verdieping
  • Binnen vier meter van uw huis mag het bouwwerk een gelijke functie hebben als uw huis (wat het geval is bij een veranda of tuinkamer);
  • U mag een bepaald percentage van uw grond bebouwen, niet alles;
  • Het is altijd slim om uw buren op de hoogte te stellen van uw plannen.

Wanneer u altijd een vergunning nodig heeft:

  • Bij een veranda of tuinkamer in uw voortuin;
  • Bij een tuinkamer of veranda hoger dan vijf meter.

Iedere tuinkamer of veranda is uniek

Geen twee situaties zijn hetzelfde. Daarom is het altijd slim om u te laten voorlichten over de eventuele aanvraag van een bouwvergunning. Het is vervelend als tijdens of na het bouwproces blijkt dat u een vergunning aan had moeten vragen. Neem daarom altijd van tevoren contact met ons op, dan kijken we samen hoe we uw droomgebouw kunnen realiseren.

Altijd als eerste op de hoogte

Laat je e-mailadres achter voor onze nieuwsbrief en ontvang een update als wij een nieuw bericht plaatsen.

top