9,5
Nieuws
2 min

Bronkhorst plant 4000 bomen in Elspeterbos

UDDEL 05/2021 – Houtbouwer Bronkhorst heeft in samenwerking met Landgoed Elspeterbos ruim 4000 jonge Douglassparren geplant. “We zijn dan geen grootgebruiker van hout, we zijn ons wel bewust van hetgeen wat wij de volgende generaties nalaten”, aldus Gert Hop, eigenaar van Bronkhorst. Afgelopen vrijdag plantte medewerkers van Bronkhorst de laatste boompjes op het daarvoor aangewezen stuk bosgrond in Elspeet.

 

Bronkhorst bouwt op dit moment voornamelijk met douglas hout. “Douglas is een sterk houtsoort dat jarenlang meegaat en goed te bewerken is”, vertelt Hop. In zijn tienerjaren kwam hij al veel in het bos. “Ik heb geleerd hoe belangrijk duurzaam bosbeheer is, zowel voor recreatie als voor de bouw. Duurzaamheid betekent in die zin dat we keuzes maken die op lange termijn goed zijn voor de natuur en mens. Dat houdt in dat we heel bewust nieuwe bomen planten en ook kappen, zodat we het altijd als grondstof kunnen blijven gebruiken.” Bosbeheer is er bij Gert Hop met de paplepel ingegoten. Het familiebedrijf in bosbouw, houtverwerking en timmerwerk nam hij destijds over van zijn ouders. Deze kennis en ervaring is, jaren later, nog steeds zichtbaar in de visie van Bronkhorst op het gebruik van hout.

Uitgelicht foto 3-Apr-12-2022-06-24-57-13-AM

 

Elspeterbos is Natura 2000-gebied

Arjan Jurry, directeur van Landgoed Elspeterbos, legt uit: “De Veluwe, en dus het Elspeterbos, is onderdeel van het Europees netwerk Natura 2000.” In Natura 2000-gebieden worden dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. “De natuurgebieden die deze stempel hebben, moeten natuur blijven. Dat geeft ons de ruimte om goed voor onze natuur te zorgen door het duurzaam te beschermen en te beheren”. Meneer Jurry was zelf ook aanwezig bij het planten van de jonge Douglassparren in zijn bos. Volgens hem duurt het tussen de 25 en 30 jaar voordat het volwassen sparren zijn. “De bomen die hier geplant worden, plant ik dus voor mijn kleinkinderen”.

Uitgelicht foto 1-Apr-12-2022-06-26-21-34-AM

 

Deze bomen zijn het hout voor de toekomst

“Men denkt soms dat we in onze bossen beter niet kunnen kappen. Echter consumeren jij en ik hout: we ontbijten aan een houten eettafel of zetten onze fiets in een houten schuur. Dat is in principe geen probleem”, vertelt Gert. “Ik geloof namelijk dat we de aarde mogen bebouwen en de grondstoffen mogen gebruiken. Zolang we dit bewust doen en een lange termijn visie hebben, zal er straks voor onze kinderen en kleinkinderen voldoende bos zijn. Dit kunnen zij op hun beurt weer gebruiken voor bouw en recreatie.” Hij geeft aan dat hij de verantwoordelijkheid voelt om Bronkhorst niet alleen te laten consumeren, maar zich op deze manier ook bewust bezig te houden met de toekomst.

Uitgelicht foto 4-Apr-12-2022-06-25-28-38-AM

 

Productontwikkeling bij Bronkhorst

Er wordt wereldwijd steeds meer met hout gebouwd. Niet alleen veranda’s en poolhouses, maar ook houten woningen of woningen met houten details zijn erg populair. Mede door deze trend is hout momenteel een schaars middel. Algemeen directeur bij Bronkhorst, Gert Klaassen, zegt hierover: “De productontwikkeling van ons bedrijf gaat hierdoor in een sneltreinvaart. We denken op dit moment veel na over manieren waarop we slimmer kunnen bouwen. Ons uitgangspunt is voornamelijk om minder materialen te gebruiken met hetzelfde resultaat én onafhankelijker te zijn van schaarse middelen. De focus blijft uiteraard wel liggen op het realiseren van luxe buitenverblijven, met de ‘Bronkhorst-kwaliteit’ waarom we bekend staan”.

Download nu 5 tips van Bronkhorst

5x dingen om niet te vergeten tijdens uw oriëntatie naar een buitenverblijf

Ontvang de tips
Wellicht ook interessant voor u
Brochure mockup Bronkhorst
95 pagina's inspiratie

Brochure aanvragen

Bij het creëren van uw ideale buitenverblijf is inspiratie geen overbodige luxe. Onze brochure staat vol unieke ideeën, uitvoeringen en ontwerpen.

Vraag brochure aan