Menu
Home / Vergunning voor tuinhuis of schuur, welke afmetingen zijn vergunningsvrij?
Tips Vergunningen Weetjes
4 min.

Vergunning voor tuinhuis of schuur, welke afmetingen zijn vergunningsvrij?

Vergunning tuinhuis lang niet altijd nodig

Delen

U ziet ‘m al helemaal verrijzen in uw achtertuin: een schitterend tuinhuis op maat waarin u dag na dag van het buitenleven blijft genieten. Natuurlijk heeft zo’n nieuwe schuur of tuinkamer letterlijk en figuurlijk nogal wat voeten in de aarde. Maar hoe zit het met de vergunning voor het tuinhuis?

In welke gevallen moet u een vergunning aanvragen voor een tuinhuis en in welke gevallen is dit niet nodig? In dit blog leggen we het u graag uit. In veel gevallen hoeft u gelukkig geen bouwaanvraag te doen en mag u het tuinhuis vergunningsvrij bouwen. Mocht u wel een vergunning nodig hebben, dan nemen wij u vanzelfsprekend al het werk uit handen. Dat scheelt weer!

Tuinhuis op maat wanneer geen omgevingsvergunning nodig
Een omgevingsvergunning is lang niet altijd nodig voor tuinhuis

Tuinhuis bouwen zonder vergunning

Het goede nieuws is dat u in de meeste gevallen geen vergunning nodig heeft voor een tuinhuis of schuur. Wel zijn er regels verbonden aan onder meer de afmetingen van het tuinhuis. De Rijksoverheid heeft een brochure opgesteld waarin duidelijk wordt hoe de regels in elkaar steken. Omdat het best wat leeswerk is, zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor u onder elkaar. Uiteraard kunt u alle voorschriften rond omgevingsvergunningen voor het bouwen van tuinhuizen ook zelf rustig nalezen.

Regels vergunningsvrij bouwen

U heeft geen vergunning nodig voor uw tuinhuis of schuur wanneer u aan een aantal regels voldoet. In de volgende gevallen mag u uw tuinhuis of schuur vergunningsvrij bouwen:

  • wanneer u in de achtertuin binnen 4 meter van het hoofdgebouw bouwt dan moet uw tuinhuis meer dan 30 centimeter lager zijn dan de vloer van de eerste verdieping;
  • wanneer u in de achtertuin buiten 4 meter van het hoofdgebouw bouwt, dan mag u tot 3 meter hoogte vergunningsvrij bouwen;
  • uw tuinhuis in de achtertuin moet een ondergeschikte functie hebben aan het hoofdgebouw.

Afmetingen tuinhuis zonder vergunning: maximale bebouwingsruimte

U mag niet zomaar uw hele achtertuin volbouwen. Daarom zijn er regels voor de maximale afmetingen van uw tuinhuis of schuur. We spreken dan over de bebouwingsruimte van de tuin. Dat is het gebied in uw tuin waarop u vrij mag bouwen. Bij een achtertuin tot honderd vierkante meter (100m2) is dit de helft van de grond, maar bij een grotere tuin is dit een kleiner percentage.

Houten kapschuur op maat met glazen wanden
Tuinhuis vergunning nodig

Tuinhuis bouwen vergunning nodig

In sommige gevallen heeft u wel een bouwvergunning nodig voor uw schuur of tuinhuis. De regels die hiervoor gelden, vinden vaak hun oorsprong in het bestemmingsplan of in het feit dat de omgeving niet te vol mag worden. Ook mag de openbare ruimte niet gehinderd worden door de afmetingen van uw tuinhuis.

Wel vergunning nodig

In de volgende gevallen heeft u wel een vergunning nodig voor uw tuinhuis of schuur:

  • wanneer u in de voortuin wilt gaan bouwen;
  • wanneer u op de hoek van het zijerf wilt gaan bouwen;
  • wanneer het tuinhuis groter of hoger wordt dan wat toegestaan is volgens de voorschriften;
  • wanneer het tuinhuis geen ondergeschikte functie krijgt aan het hoofdgebouw (maar bijvoorbeeld permanent bewoond gaat worden).

Bouwvoorschriften tuinhuis

De afstand van uw tuinhuis tot het perceel van de buren is een belangrijke factor die meespeelt bij het bouwen van een buitenverblijf. Zo moet een hoger tuinhuis verder weg staan van de perceelgrens. Ook moet het bouwwerk op meer dan 1 meter afstand staan van openbaar gebied. Verder moet u de welstand niet uit het oog verliezen. Dat betekent dat het gebouw niet in strijd mag zijn met redelijke uiterlijke eisen. Dat zit met een tuinhuis natuurlijk wel goed. Het staat buiten kijf dat het verstandig is om uw buren in te lichten over uw bouwplannen, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. U vindt meer informatie over de vergunningsplicht bij bouwen op de website van de Rijksoverheid.

Vergunningplicht in verschillende gemeenten

Ten slotte willen we u wijzen op het feit dat de vergunningplicht per gemeente kan verschillen. Waar u in Amsterdam mogelijk vrij kunt bouwen, heeft u in Utrecht wellicht in dezelfde situatie een vergunning nodig. Als u benieuwd bent naar de exacte bouwvoorschriften, dan neemt u het beste contact op met uw gemeente.

Advies over vergunningen

Het is niet onze opzet geweest om u een uitputtend beeld te geven van alle regels rond vergunningen van bijgebouwen in Nederland. Wel heeft u nu een goede basis in handen en kunt u een gegronde inschatting maken van het feit of u wel of geen vergunning nodig heeft bij de bouw van uw tuinhuis of schuur. Het spreekt voor zich dat wij u graag helpen met al uw vragen rond bouwvergunningen voor buitenverblijven. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Zijaanzicht van modern poolhouse van douglas te Almere

Ontdek al onze exclusieve buitenverblijven in de gratis brochure.

top