Menu
Home / Een houten tuinkamer: met welke houtsoorten bouwen wij?
Tips Tuinkamers Weetjes
4 min.

Een houten tuinkamer: met welke houtsoorten bouwen wij?

houten tuinkamer header douglashout betonlook designbank houtkachel buitenverblijf van hout

Delen

Houten tuinkamers van mooi én duurzaam hout gemaakt, wie wil dat nou niet als toevoeging aan zijn tuin? Een tuinkamer gerealiseerd uit het beste hout geeft uw tuin net dat beetje extra. Wilt u ook graag een exclusieve tuinkamer en bent u benieuwd naar de houtsoorten die Bronkhorst daarvoor gebruikt? Wij vertellen u er graag meer over!

 

Een houten tuinkamer van Bronkhorst

De mooiste houten tuinkamers bouwen wij voor u op maat. Omdat wij het belangrijk vinden dat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw buitenverblijf, bouwen wij met duurzame houtsoorten. Een houten tuinkamer van Bronkhorst gaat daardoor wel tientallen jaren mee.

Al ons hout is afkomstig uit de duurzame bosbouw en heeft een PEFC of FSC certificering. Het kappen van bossen gebeurt op dus een verantwoorde manier. Daarnaast stimuleren wij de aangroei van nieuwe bomen. Er wordt daardoor niet meer hout gekapt dan dat er opnieuw aangeplant wordt. Eenmaal gekapt hoeft het hout gelukkig geen lang transport meer te ondergaan. Het meeste hout halen wij namelijk uit Europa.

Omdat wij het hout terugdrogen tot wel 18% heeft uw tuinkamer na de bouw weinig onderhoud nodig. Het hout wordt door het drogen naar verloop van tijd namelijk niet zwakker of slechter. Wel kan het uiterlijk van het hout veranderen. Wanneer u het hout onbehandeld laat kan het hout gaan vergrijzen. Iets wat veel mensen juist mooi vinden. Vindt u dit minder mooi? Dan kunt u het naar eigen smaak laten behandelen.

inspiratie tuinkamers glazen schuifwanden douglas hout
houten tuinkamer met rhombus profiel verlichting
Eikenhout buitenverblijf met een riet dak

Houtsoorten voor buiten

Niet elke houtsoort is geschikt voor buitengebruik. Om het buiten te kunnen gebruiken is het belangrijk dat het hout tegen regen en een stootje kan. Voor buitengebruik is hardhout of geïmpregneerd zachthout een goede keuze. Wij maken de houten constructie van een buitenverblijf altijd van douglas- of eikenhout. Beide houtsoorten zijn erg geschikt om buiten te gebruiken. Door de lange levensduur van deze houtsoorten kunt u decennia lang genieten van uw eigen buitenverblijf.

 

Douglas hout

De meeste tuinkamers worden bij Bronkhorst gebouwd van geïmpregneerd douglas hout. Doordat de douglasspar erg snel groeit én speciaal voor houtproductie wordt verbouwd, wordt het gezien als een duurzame houtsoort. Dit betekent dat u geniet van topkwaliteit, zonder het milieu daar erg voor te belasten. De prijs-kwaliteit verhouding is ook erg goed.

Landelijke houten tuinkamer van douglas hout

Eén van de grote voordelen van douglashout is dat de douglasspar erg hoog kan worden en heel recht groeit. Hierdoor kunnen er lange en sterke balken uit de bomen gehaald worden. Zo hoeft het hout bij grotere constructies niet aan elkaar gemaakt te worden. Dit maakt het gemakkelijk om het hout te verwerken tot een mooie tuinkamer. Van nature heeft douglashout een oranje-gele kleur, maar door de jaren heen vergrijsd dit.

 

Voordelen Douglas hout

  • Speciaal aangeplant voor houtproductie
  • Duurzame optie
  • Lange levensduur
  • Gemakkelijk te verwerken

 

Eikenhout

Ook eikenhout kan worden gebruikt in tuinkamers van Bronkhorst. Hiervoor gebruiken wij fijnbezaagd eikenhout. Eikenhout valt onder de categorie hardhout en is van nature dus een erg sterke houtsoort.

Eikenhouten tuinkamer met rietendak binnenkant en buitenkant betonvloer verlichting

Naast de goede kwaliteit, wordt eikenhout vaak gekozen vanwege zijn uiterlijk. De bijzondere kleur en het robuuste uiterlijk maakt dat het hout binnen verschillende stijlen te combineren is. Door de jaren heen zal het eikenhout iets grijzer en donkerder van kleur worden.

 

Voordelen Eikenhout

  • Lange levensduur
  • Geen regulier onderhoud nodig
  • Prachtige robuuste uitstraling
  • Europees hardhout

 

Ayous

De binnenkant van een tuinkamer werken wij vaak af met het hout dat ook voor de buitenkant gebruikt is. Toch kan voor de binnenzijde ook ander hout worden gebruikt, bijvoorbeeld Ayous. Ayous is tropisch zachthout. Om het in uw tuinkamer te kunnen gebruiken wordt het thermisch gemodificeerd. Zo krijgt het de eigenschappen van hardhout en gaat het decennia lang mee.

Mensen kiezen voor een afwerking met Ayous omdat het nauwelijks noesten heeft. Daardoor oogt het erg strak en modern.

 

Uw eigen houten tuinkamer

Ziet u het al helemaal voor u? In uw eigen houten tuinkamer genieten van een heerlijk kopje thee. Of juist eindelijk in alle rust en stilte werken vanuit huis. Alles is mogelijk, wij realiseren het graag voor u.

Uiteraard denkt Bronkhorst graag met u mee bij het bouwen van een tuinkamer op maat. En heeft u speciale wensen en behoeftes? Samen met u kijken wij naar de mogelijkheden. Breng uw wensen in kaart met onze 5 tips of maak een afspraak om samen uw wensen voor een buitenverblijf tot leven te brengen.

Zijaanzicht van modern poolhouse van douglas te Almere

Ontdek al onze exclusieve buitenverblijven in de gratis brochure.

top